Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Konkurs Młody Rolnik

I MIEJSCE W KONKURSIE „BARDZO MŁODY ROLNIK – ROŚLINY ZBOŻOWE”.
W dniu dzisiejszym tj. 28 kwietnia 2022r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w konkursie „Bardzo młody rolnik – rośliny zbożowe”. Patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu Ostrołęckiego, a konkurs miał miejsce w Zespole Szkół Powiatowych w Czerwinie. Naszą szkołę reprezentowali Joanna Orzoł i Piotr Deptuła. Bardzo się cieszymy, ponieważ Asia zajęła I miejsce wśród uczniów szkół ponadpodstawowych, a konkurencja była duża. Gratulujemy zarówno Asi jak i Piotrkowi. BRAWO!
  • 278581316_362534225914626_6424400121283460384_n

Turniej koszykówki

W dniu 25.04.2022r. wzięliśmy udział w Turnieju Koszykówki o Puchar Starosty Ostrołęckiego. Turniej odbył się w Kadzidle. Nasza drużyna zajęła drugie miejsce. Nasz uczeń Mateusz Tabaka (3TA) został najlepszym zawodnikiem turnieju.

  • koszykowka (1)

Konkurs wiedzy o przedsiębiorczości

Konkurs „Wiedzy o przedsiębiorczości”
21 kwietnia 2022 r. w naszej szkole odbył się „Powiatowy konkurs wiedzy o przedsiębiorczości”. W konkursie brali udział uczniowie z Zespołów Szkół Powiatowych z Baranowa, Czerwina, Goworowa, Kadzidła, Myszyńca, Łysych oraz Troszyna. Konkurs odbył się pod patronatem Starosty Ostrołęckiego.
Naszą szkołę reprezentowali: Urszula Kita z klasy III TA, Patrycja Młynarska z klasy III TA oraz Hubert Panuś z klasy IV TA.
I miejsce w konkursie zajęła uczennica ZSP w Baranowie – Urszula Kita, II miejsce – Łukasz Gnatkowski z ZSP w Myszyńcu, III – miejsce – Sebastian Podzielny z ZSP w Kadzidle. Celem konkursu jest pogłębienie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości, rozwijanie wśród uczniów zainteresowania ekonomią i funkcjonowaniem gospodarki, zachęcenie ich do samodzielnego zdobywania wiedzy ekonomicznej, rozwój współpracy między szkołami.
Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursie.
  • konkurs_wiedzy_o_przedsiebiorczosci (01)

Wizyta dietetyka

Gościliśmy dziś w naszej szkole Panią dietetyk Sylwię Szewczyk, która przedstawiła prelekcję na temat odżywiania i zdrowego stylu życia. Uczniowie mieli okazję usłyszeć jakich produktów powinni unikać, a jakie są konieczne w prawidłowej diecie. Pani dietetyk podkreśliła, że oprócz właściwego odżywiania bardzo ważna jest aktywność fizyczna. Dodatkowo Pani Sylwia przeprowadziła profesjonalną analizę składu ciała, dzięki czemu dowiedzieliśmy się jaką mamy zawartość wody, tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, masę kości oraz jaki mamy wiek metaboliczny.

  • dietetyk (01)

Warsztaty decoupage

12 kwietnia w klasie II TTŻ odbyły się warsztaty plastyczne, których celem było zapoznanie ze "Sztuką ozdabiania przedmiotów techniką decoupage” i kolejnością etapów tworzenia pisanki.
Pod czujnym okiem Pani Aliny Tabaki z Klubu Seniora "Pogodny Zmierzch" w Baranowie młodzież szlifowała styropianowe pisanki, rozsmarowywała pędzelkami klej i suszyła, naklejała wycięte motywy o tematyce wielkanocnej według własnego pomysłu, lakierowała i ponownie suszyła.
To bardzo pracochłonna, wymagająca wiele cierpliwości praca, ale efekt był oszałamiający. Pisanki wyszły niezwykłe i bardzo pomysłowe. Na pewno przygotowały młodzież do świat wielkanocnych i będą stanowiły piękną ozdobę stołu.
Mamy nadzieję, że udział w warsztatach pozwolił wszystkim uczestnikom na kreatywne podejście i zainspiruje do ciekawych pomysłów na ozdoby w swoim domu.
  • decoupage (01)

Dodatkowe

szkola-02.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji