Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Rozpoczecie roku szkolnego 2023/2023

W dniu dzisiejszym, 4 września, wypoczęci po wakacjach i pełni energii do pracy rozpoczęliśmy kolejny rok szkolny. Z tej okazji spotkaliśmy się na uroczystej akademii inaugurującej rozpoczęcie roku szkolnego 2023/2024, na której wystąpili uczniowie klasy IV technikum.
Młodzież w swoim wystąpieniu odniosła się również do 84. rocznicy wybuchu II wojny światowej.
Wszyscy uczniowie i pracownicy szkoły zostali powitani przez pana dyrektora Janusza Obrębskiego, który w szczególności swoje słowa skierował do uczniów klasy I technikum życząc im przyjemnej i owocnej nauki w naszej szkole. Tradycyjnie po uroczystości nastąpiło spotkanie uczniów z wychowawcami w klasach.
  • 370355463_703896295111749_4024951501446743512_n

Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego

Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie brali udział w projekcie „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”, realizowanym przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.

W ramach projektu opracowano i wdrożono program innowacji pedagogicznej, dotyczącej możliwości wykorzystania kuchni wegańskiej w piekarnictwie i cukiernictwie.

Innowacja pedagogiczna realizowana była w kilku etapach. Etap pierwszy polegał na zewnętrznym szkoleniu 4 nauczycieli przedmiotów zawodowych pt. „Nowoczesne techniki kulinarne. Zastosowanie kuchni wegańskiej w piekarnictwie i cukiernictwie przy pomocy innowacyjnego sprzętu”. Drugi etap obejmował udział 25 uczniów w szkoleniu pt. „Kuchnia wegańska w piekarnictwie i cukiernictwie – niebagatelne połączenia smakowe, wykorzystanie produktów roślinnych w piekarni i cukierni”. Trzecim etapem innowacji były zajęcia szkoleniowe realizowane przez nauczycieli dla uczniów pt. „Wykorzystanie nietypowych surowców oraz nowoczesnych metod w sporządzaniu potraw kuchni wegańskiej” a dotyczyły np. wykorzystania kwiatów jadalnych w deserach czy nowoczesnych sposobów obróbki czekolady. Realizacja innowacji pedagogicznej wymagała doposażenia pracowni gastronomicznej w profesjonalne urządzenia i sprzęt. Udało się pozyskać m.in. piece konwekcyjno-parowe, robot kuchenny Thermo Plus, miesiarki, kuchnie gazowe, kuchenkę mikrofalową, blender kielichowy, gofrownicę, wypiekacz do chleba oraz dużo drobnego sprzętu: miksery ręczne, czajniki bezprzewodowe, wagi gastronomiczne, kuchenki elektryczne, termometry do pieczenia z sondą i funkcją timera, garnki, blachy do pieca, rolki do ciast, pędzle cukiernicze, cylindry miarowe, itp. jak również odzież roboczą: bluzy, spodnie, buty, furażerki, rękawice. W celu zrealizowania zajęć szkoleniowych dla uczniów niezbędny była zakup surowców, produktów i półproduktów spożywczych. Szkoła otrzymała również sprzęt elektroniczny w tym: laptopy wraz z oprogramowaniem Microsoft Office.

W ramach projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” 11 uczniów Technikum miało możliwość odbycia płatnych staży u lokalnych pracodawców. Program staży został opracowany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych w porozumieniu z pracodawcami. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik agrobiznesu staż odbywali w nowoczesnych gospodarstwach rolnych, zaś uczniowie z zawodu technik technologii żywności w dobrze wyposażonym zakładzie piekarskim.

  • 353536606_1665399447308739_9075751586525162370_n

Zakończenie roku klas IV 2023

Uczniowie klasy IV technikum agrobiznesu pożegnali dziś szkolne mury. Młodzież podziękowała wychowawcy, nauczycielom oraz panu dyrektorowi za wysiłek włożony w ich edukację i wychowanie.
Najlepsi uczniowie odebrali gratulacje i nagrody za wyniki i osiągnięcia. Przed nimi najtrudniejszy etap zakończenia szkoły - egzamin maturalny.
Odbyła się również patriotyczna akademia z okazji Święta Konstytucji 3 Maja z udziałem uczniów klasy III i IV technikum
  • 343333530_819100726503533_2014016886420163102_n

Matura 2023

Matura 2023

  • 344935330_788352179149491_7114813582752653277_n

Wycieczka do Warszawy

Uczniowie naszej szkoły wybrali się wczoraj na niesamowitą wycieczkę, podczas której mieli okazję obejrzeć dwie międzynarodowe wystawy:
Wystawa ludzkich ciał Body Worlds Vital to najliczniej odwiedzana na świecie naukowa wystawa, autorstwa prof. Gunthera von Hagensa.
Ekspozycja opowiada o złożoności i kruchości ludzkiego ciała. Inspiruje do życia z zachowaniem witalności i pełni sił. Na wystawie znajduje się ponad 150 prawdziwych eksponatów ludzkich ciał, zakonserwowanych przełomową metodą plastynacji. Wystawa mieściła się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
Kolejna spektakularna wystawa - TUTANCHAMON – GROBOWIEC I SKARBY przeniosła nas do starożytnego Egiptu. Podziwialiśmy komory grobowca i skarby słynnego faraona, tak jak 100 lat temu podczas sensacyjnego odkrycia zobaczył je archeolog Howard Carter. Wystawa jest doskonałym uzupełnieniem lekcji historii, geografii, sztuki i powieści historycznych.
Atrakcje były nie tylko dla ducha, ale również dla ciała! Odwiedziliśmy także warszawski Park trampolin Airo, gdzie mogliśmy wypróbować swoich umiejętności akrobatycznych aż na 45 różnych trampolinach, razem o powierzchni 500 m2.
Wszyscy wrócili zachwyceni, pełni wrażeń oraz wzbogaceni o wiedzę i doznania kulturowo-naukowe, z ochotą i planami na kolejne wyjazdy
Organizatorami i opiekunami wycieczki były p.Magdalena Rutkowska i p.Olga Orzoł.

  • 340864782_777058673778667_4754506828527559193_n

Dodatkowe

szkola-01.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji