Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Egzaminy zawodowe z kwalifikacji

14 stycznia 2016 roku w czwartek  w Zespole Szkół Powiatowych w  Baranowie odbył się egzamin zawodowy etap pisemny z dwóch kwalifikacji T.16  Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i kwalifikacji R.6 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

Do egzaminu teoretycznego zostało zgłoszonych 28 uczniów klas czwartych technikum technologii żywności i technikum agrobiznesu. Egzamin z kwalifikacji pisemny składał się z testu 40 zadań zamkniętych, gdzie można było zdobyć 40 punktów czyli 100%. Test trwał 60 minut.

Natomiast 15 stycznia 2016 piątek odbyła się część praktyczna egzaminu potwierdzającego kwalifikacje z w/w zawodach. Do tej części zostało zgłoszonych 28 uczniów technikum technologii żywności i technikum agrobiznesu. Cześć praktyczna egzaminu polegała na wykonaniu ćwiczeń dotyczących organizacji i nadzorowania produkcji wyrobów spożywczych oraz organizacji i prowadzenia przedsiębiorstwa w agrobiznesie. Ta część trwała 180 minut.

Rezultat egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie powinny być niebawem. A uczniom życzymy samych pozytywnych wyników.

 

Marek Piórkowski

  • egzaminy (01)

Olimpiada

Eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu

   11 stycznia 2016 roku odbyły się eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem etapu okręgowego był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice Klaudia Weronika Grzyb klasa III Technikum technologii żywności i Gabriela Krajewska klasa II Technikum technologii żywności, które zdobyli na etapie szkolnym najwięcej punktów. Tematyką wiodącą tej edycji była ,,Żywność prozdrowotna”. Uroczystość rozpoczęła się powitaniem uczestników Olimpiady przez panią Jolantę Litniewską Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych. Program eliminacji przedstawiała pani Marzena Cieślak Wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych. Następnie Przewodnicząca Komisji Okręgowej Elżbieta Wierzbicka przedstawiła skład członków komisji.

   W Olimpiadzie brało udział osiemdziesięciu uczniów z województwa Mazowieckiego. Uczniowie pisali test – 70 pytań zamkniętych, gdzie można było uzyskać 100 punktów. Ich umiejętności oceniała Komisja Okręgowa.

   W programie eliminacji okręgowych, był pokaz kulinarny przygotowany przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych przygotowali dla wszystkich przybyłych gości i uczestników pokazowy obiad. W sali konferencyjnej przedstawiono wykłady przedstawicieli Wydziału Nauk o Żywności Człowieka i Konsumpcji SGGW - ,,Żywność prozdrowotna – teraźniejszość i przyszłość” dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy, ,,Kuchnia molekularna jako przykład ewolucji sztuki kulinarnej” mgr inż. Artur Głuchowski, prezentacja wydziału.

   Uroczystość zakończyła się ogłoszeniem wyników eliminacji Okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, rozdaniem dyplomów i nagród.

 

Marek Piórkowski

  • olimpiada (01)

STYPENDIA 2015

STYPENDIA PREZESA RADY MINISTRÓW 2015

3 grudnia 2015r. w ZSZ nr 2 w Ostrołęce odbyła się uroczystość  wręczenia Stypendiów Prezesa Rady Ministrów. Wśród uhonorowanych najzdolniejszych uczniów z powiatów północnego Mazowsza znalazła się uczennica naszej szkoły - Gabriela Krajewska (II TTŻ).

                Otrzymane Stypendium Prezesa Rady Ministrów jest szczególnym wyróżnieniem, podziękowaniem za wysokie wyniki w nauce, sumienne wypełnianie obowiązków uczniowskich, godne zachowanie i reprezentowanie szkoły. Stypendystą może zostać najlepszy uczeń  w danej szkole, który uzyskał najwyższą średnią ocen i promocję w wyróżnieniem lub uczeń o wybitnych, wyraźnie ukierunkowanych uzdolnieniach. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele samorządów, przedstawiciele kuratorium, dyrektorzy szkół, nauczyciele, rodzice oraz stypendyści. Serdecznie gratulujemy Gabrieli i życzymy kolejnych osiągnięć w edukacji.

 Olga Świder

  • stypendium (01)

Jasełka 2015

,,Cicha noc, święta noc,

jakiż w tobie dzisiaj cud,

w Betlejem dziecina Święta wznosi

w górę swe rączęta błogosławi lud.

Radosnych Świąt”

 

22 grudnia 2015 roku w szkole odbyły się jasełka bożonarodzeniowe. Uczniowie technikum technologii żywności przygotowali część artystyczna, przy użyciu instrumentów klawiszowych, które wyjątkowo podkreśliły i wprowadziły w klimat świąteczny dyrektora, nauczycieli oraz pracowników szkoły, a najbardziej wszystkich uczniów. Na koniec jasełek dyrektor szkoły Janusz Obrębski złożył życzenia świąteczne i noworoczne dla wszystkich uczestników spotkania bożonarodzeniowego. Jasełka przygotował nauczyciel religii Adam Płoski. Po jasełkach tradycyjnie uczniowie klas spotkali się w salach lekcyjnych, gdzie odbywały się wigilie klasowe z wychowawcami.

 

,,Ciepłych i udanych Świąt Bożego Narodzenia

 oraz wszelkiej pomyślności i radości

 w życiu zawodowym i prywatnym”

 

Marek Piórkowski

  • jaselka (01)

Praktyki w Hiszpanii

8 listopada br. uczniowie naszej szkoły wspólnie z opiekunami wylecieli do Granady, malowniczego miasta położonego w regionie Anadaluzja w Hiszpanii. Celem wyjazdu jest uczestnictwo w stażach zawodowych realizowanych w ramach programu Erasmus+. Wyjazd został zorganizowany dzięki środkom z Unii Europejskiej. 13 uczniów technikum (technik agrobiznesu) i 10 (technik technologii żywności) odbywa 4-tygodniowe staże w gospodarstwach rolnych, piekarniach i cukierniach.

 Uczniowie, dzięki stażom w Hiszpanii, mogą przede wszystkim sprawdzić się w samodzielnym, dorosłym życiu. Ponadto rozwijają swoje umiejętności językowe, poznają nowe obyczaje, kształtują w sobie otwartość i wrażliwość międzykulturową, przeżywają pierwsze doświadczenia zawodowe. Poznają również, jakie wymagania stawia się pracownikom za granicą.

 Uczestnicy wyjazdu mają zapewnione zakwaterowanie z całodziennym wyżywieniem, przeloty, dojazdy do miejsc praktyk, ubezpieczenia, kieszonkowe oraz bogaty program kulturowy - wycieczki do najpiękniejszych miast w regionie Andaluzja, np. do Sevilli, Malagi, Kordoby, a także częste wyjścia z przewodnikiem po Granadzie, która jest jedną z najważniejszych miejscowości turystycznych w Hiszpanii. Słynie z  pięknego położenia, licznych zabytków i niezapomnianych krajobrazów.

 Kolejny wyjazd uczniów ZSP planowany jest w styczniu 2016r. do Kordoby, która jest główną siedzibą partnera hiszpańskiego "Europroyectos". Uczestnicy obecnie trwającego stażu w Granadzie z pewnością przywiozą ze sobą bagaż pozytywnych wrażeń i przekażą swój entuzjazm kolegom i koleżankom zainteresowanym odbywaniem staży w Kordobie.

Olga Świder, Jolanta Grzyb

  • Erasmus (01)

szkola-07.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu


Liceum Ogólnokształcące
profil sportowy

Szkoły zaoczne:
Uzupełniające Technikum dla Dorosłych - zawód technik rolnik
Szkoła Policealna - technik agrobiznesu
Szkoła Policealna - technik informatyk
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych

 

więcej informacji