Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Targi Warsaw Gastro Show

Targi Warsaw Gastro Show 2016

27 października 2016 w Zespole Szkól Powiatowych w Baranowie został zorganizowany przez Pana Marka Piórkowskiego wyjazd na Targi Warsaw Gastro Show 2016 dla uczniów tejże szkoły. Widowisko miało miejsce w miejscowości Nadarzyn w największej Hali Widowiskowej PTAK WARSAW EXPO. Na targi wyjechało 51 osób pod opieką Pana Marka Piórkowskiego, Pani Bogumiły Dawid, Pani Jolanty Grzyb.

 Cały program wydarzeń był skierowany do uczniów  i nauczycieli szkół gastronomicznych i hotelarskich. Wykłady i prelekcje, prowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej w Strefie Ucznia. Zostały omówione następujące tematy tj.

a)      Dietetyka jako nauka przyszłości

b)      Innowacyjne formy promocji w gastronomii

c)       Wykorzystanie ziół w kuchni

d)      Systemy informatyczne dla gastronomi – praktyczne wskazówki

e)      Wykorzystanie urządzeń wielofunkcyjnych w kuchni restauracyjnej

f)       Omówienie zasad działania i możliwości pieców konwekcyjno – parowych

g)      Herbata – właściwości i rodzaje, a także jej zastosowanie w kuchni

h)      Strefa burgera

Oprócz wykładów informacyjnych uczniowie korzystali z możliwości uczestniczenia w praktycznych atrakcjach warsztatach np.

a)      Puchar Polski Szkół Gastronomicznych 2016 – Uczeń na medal

b)      Najlepsze palarnie kawy prezentowały kawę najwyższej jakości

c)       Pokaz rozbioru tuńczyka błękitnopłetwowego

d)      Pokaz przygotowania dań z baraniny Bartka Wiesiaka

e)      Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika – Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów

f)       Pokazy oraz warsztaty przygotowania sushi

g)      Konkurs na najlepsza Restaurację

Stoiska reklamowały produkty gałęzi przemysłu spożywczego m in. przemysł mięsny, mleczarski, piekarniczy, cukierniczy, napoi bezalkoholowych jak i alkoholowych itp. Była możliwość degustacji oraz zakupienia odpowiedniego asortymentu.

Młodzież miała możliwość poznania od podstaw surowce, półprodukty oraz gotowe wyroby prezentowane przez stoiska przemysłu spożywczego. Uczniowie mieli możliwość zapoznania jak funkcjonuje branża gastronomiczna oraz branża hotelarska. Wyjazd przyczynił się do zwiększenia wiedzy oraz zdobycia nowych doświadczeń rozwojowych w kształtowaniu zawodu technik technologii żywności.

Marek Piórkowski

  • Targi (01)

Konkurs Kulinarny

Konkurs Kulinarny

Ziemniak – smak tradycji

18 października 2016 roku w Zespole Szkół Powiatowych w Baranowie został zorganizowany przez Pana Marka Piórkowskiego konkurs dla uczniów technikum technologii żywności pt. Ziemniak – smak tradycji.

Uczniowie przygotowali sami receptury kulinarne, w której podstawowym składnikiem były ziemniaki.  Przygotowane receptury i gotowe dania były oceniane przez komisję Pana Janusza Obrębskiego, Panią Jolantę Stolarczyk, Panią Bogumiłę Dawid i Pana Marka Piórkowskiego. Jury degustacyjne i techniczne oceniało m in. wygląd, kreatywność, estetykę podania, dobór składników, smak gotowych potraw, przygotowanie stanowiska pracy, czystość na stanowisku pracy, profesjonalizm pracy, użycie technik kulinarnych i odpowiedniego sprzętu oraz wygląd stanowiska po zakończeniu pracy.

Dania gotowe z ziemniaków były różne i wyjątkowe. Uczniowie wykonali potrawy fachowo i wszystkie dania zasługiwały na medal. Pierwsze miejsce zajęło danie – Rolada z ziemniaków z farszem pieczarkowym zawinięta w waflach podana z duszonymi żeberkami i sałatką warzywną z roszponką przygotowana przez Paulinę Sęder, Martę Ambroziak, Krystiana Sypniewskiego. Drugie miejsce zajęło danie – Pyzy z  mięsem z sosem pomidorowym podane na świeżych warzywach wykonane przez Gabrielę Krajewską, Monikę Koziatek, Edytę Orzeł i Szymona Boczka.

         Wszystkie prace wykonane przez uczniów zostały odpowiednio nagrodzone. Na koniec były podziękowania za współprace dla komisji oraz gromkie brawa i uznania dla wszystkich uczniów biorących udział w konkursie.

 

Marek Piórkowski

  • konkurs (01)

Zajęcia Praktyczne

Zajęcia Praktyczne w Gospodarstwie Rolnym

Uczniowie technikum agrobiznesu praktyczną wiedzę zdobywają w gospodarstwie rolnym. Wrzesień jest miesiącem gdzie w rolnictwie jest bardzo dużo pracy. Zbierane są ostatnie płody rolne oraz odpowiednio zabezpieczone do skarmiania dla zwierząt w okresie zimowym. Uczniowie Technikum pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Marka Piórkowskiego zdobywali wiedzę praktyczną potrzebną do prowadzenia gospodarstwa rolnego. Uczniowie wg. harmonogramu wykonywali np. praca maszynami rolniczymi, przygotowywanie paszy dla zwierząt, karmienie zwierząt, utrzymanie dobrostanu zwierząt w budynkach inwentarskich, malowanie ścian, zapewnienie porządku i czystości zwierzętom. Oprócz prac ze zwierzętami uczniowie wykonywali prace polowe po zbiorze kukurydzy min. przygotowanie ciągnika do pracy polowej, stosowanie brony talerzowej, wykonanie orki polowej, stosowanie brony zębatej.

Prace polowe i praca ze zwierzętami to nie koniec obowiązków prawdziwego rolnika. Uczniowie wykonywali prace porządkowe na działce w gospodarstwie rolnym min. podsypywanie świerków, uzupełnianie kory pod drzewka, wyrównywanie terenu na działce rolnej, zbiór i porządek warzywniaka przydomowego.

Praca rolnika ma swoje trudne strony, ale ma tez i przyjemne oblicze. Uczniowie na koniec zajęć praktycznych mieli zorganizowane ognisko i pieczenie kiełbasek. Zajęcia skończyły się pozytywnym wpływem na praktyczną stronę zawodową uczniów oraz szczęśliwym powrotem do szkoły.

 

Marek Piórkowski

  • zajecia-praktyczne (01)

Święto Edukacji Narodowej

ŚWIĘTO EDUKACJI NARODOWEJ 2016

                W czwartek 13 października br. nasza szkoła świętowała Dzień Edukacji Narodowej, popularnie zwany Dniem Nauczyciela. Prawdziwe Święto Edukacji Narodowej, czyli piątek 14 października, był dniem wolnym od zajęć dydaktyczno-wychowawczych.

                Z tej okazji uczniowie Technikum przygotowali dla swoich nauczycieli humorystyczną akademię. W pierwszej części przedstawienia wystąpili chłopcy z klasy III TTŻ (Szymon Boczek, Dominik Prusik, Radosław Parciak, Damian Pijanowski i Jakub Mydło), rolę narratora czytała Gabriela Krajewska. Aktorzy w przebraniu wcielili się w role pięciu najpopularniejszych typów nauczycieli w naszej szkole. Następnie uczennice klasy III TTŻ  (Marta Ambroziak, Paulina Sęder, Julita Gałązka, Monika Koziatek,  Monika Gorczyca, Monika Koziatek, Karolina Płoska i Patrycja Błędek z kl. II TTŻ) ukazały kilka najzabawniejszych momentów z życia szkoły na poszczególnych lekcjach, odgrywając role wymagających nauczycieli i niesfornych uczniów. Piosenki "Dla nauczyciela" i "Przez ciebie" zaśpiewali Patryk Olender (IV TTŻ) i Patrycja Błędek (II TTŻ). W przygotowaniu akademii uczniom pomagała Pani Olga Świder.

                Na koniec, głos zabrał Pan Dyrektor Janusz Obrębski, który złożył wszystkim życzenia oraz wręczył nagrody pedagogom i pozostałym pracownikom szkoły, dziękując za szczególne osiągnięcia w pracy dydaktyczno-wychowawczej oraz życząc dalszych sukcesów w pracy.

Olga Świder

  • 100_2919

„Staże zawodowe bez granic+”

RUSZYŁ PROJEKT „Staże zawodowe bez granic+”

realizowany w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego" realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER)

 

 

Po raz drugi uczniowie i uczennice Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie, ul. Niepodległości 27, 06-320 Baranowo, Polska, tel.: +48 0-29761 39 13 umożliwi swojej młodzieży wzięcie udziału w zajęciach przygotowawczych oraz stażach zagranicznych. Projekt jest finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego" realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER). Jest to już druga edycja naszej przygody z programami mobilności. W zeszłym roku braliśmy udział w programie Erasmus+ i odbyliśmy staże Andaluzji – Hiszpańskiej wspólnocie autonomicznej. Także w tym roku naszym celem będzie Andaluzja i jej przepiękna Kordoba, gdzie młodzież z zawodów technik agrobiznesu oraz technik technologii żywności odbędzie czterotygodniowe staże. Z naszej szkoły w projekcie weźmie udział rekordowa liczba 44 uczniów i uczennic.

Uczestnictwo w projekcie umożliwi młodzieży nabycie atrakcyjnych na rynku pracy umiejętności praktycznych, wzrost umiejętności językowych i społecznych, rozwój osobowy, a także przyczyni się do podniesienia jakości kształcenia praktycznego w szkole.

Po przeprowadzeniu rekrutacji do projektu uczestniczki i uczestnicy będą uczestniczyć w dodatkowych kursach języka hiszpańskiego, a także będą uczestniczyć w zajęciach przygotowujących do wyjazdu.

Wybrani przez szkołę partnerzy zagraniczni zapewnią wszystkim uczestnikom atrakcyjne miejsca staży, opiekę mentorską i ciekawe przygotowanie kulturowe.

Prosimy osoby chętne do wyjazdu na staż, o zgłaszanie się do sekretariatu szkoły, gdzie można uzyskać dokumenty rekrutacyjne (także na stronie internetowej), porozmawiać o projekcie oraz zapoznać się z regulaminem rekrutacji.

Regulamin

Zgłoszenie

Dodatkowe

szkola-07.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Szkoła Policealna - technik informatyk, technik rachunkowości
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - RL.03, RL.07

 

więcej informacji