Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego

Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie brali udział w projekcie „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”, realizowanym przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.

W ramach projektu opracowano i wdrożono program innowacji pedagogicznej, dotyczącej możliwości wykorzystania kuchni wegańskiej w piekarnictwie i cukiernictwie.

Innowacja pedagogiczna realizowana była w kilku etapach. Etap pierwszy polegał na zewnętrznym szkoleniu 4 nauczycieli przedmiotów zawodowych pt. „Nowoczesne techniki kulinarne. Zastosowanie kuchni wegańskiej w piekarnictwie i cukiernictwie przy pomocy innowacyjnego sprzętu”. Drugi etap obejmował udział 25 uczniów w szkoleniu pt. „Kuchnia wegańska w piekarnictwie i cukiernictwie – niebagatelne połączenia smakowe, wykorzystanie produktów roślinnych w piekarni i cukierni”. Trzecim etapem innowacji były zajęcia szkoleniowe realizowane przez nauczycieli dla uczniów pt. „Wykorzystanie nietypowych surowców oraz nowoczesnych metod w sporządzaniu potraw kuchni wegańskiej” a dotyczyły np. wykorzystania kwiatów jadalnych w deserach czy nowoczesnych sposobów obróbki czekolady. Realizacja innowacji pedagogicznej wymagała doposażenia pracowni gastronomicznej w profesjonalne urządzenia i sprzęt. Udało się pozyskać m.in. piece konwekcyjno-parowe, robot kuchenny Thermo Plus, miesiarki, kuchnie gazowe, kuchenkę mikrofalową, blender kielichowy, gofrownicę, wypiekacz do chleba oraz dużo drobnego sprzętu: miksery ręczne, czajniki bezprzewodowe, wagi gastronomiczne, kuchenki elektryczne, termometry do pieczenia z sondą i funkcją timera, garnki, blachy do pieca, rolki do ciast, pędzle cukiernicze, cylindry miarowe, itp. jak również odzież roboczą: bluzy, spodnie, buty, furażerki, rękawice. W celu zrealizowania zajęć szkoleniowych dla uczniów niezbędny była zakup surowców, produktów i półproduktów spożywczych. Szkoła otrzymała również sprzęt elektroniczny w tym: laptopy wraz z oprogramowaniem Microsoft Office.

W ramach projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” 11 uczniów Technikum miało możliwość odbycia płatnych staży u lokalnych pracodawców. Program staży został opracowany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych w porozumieniu z pracodawcami. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik agrobiznesu staż odbywali w nowoczesnych gospodarstwach rolnych, zaś uczniowie z zawodu technik technologii żywności w dobrze wyposażonym zakładzie piekarskim.

  • 353536606_1665399447308739_9075751586525162370_n

Dodatkowe

szkola-04.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji