Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Forum

23 października 2013 roku odbyła się wycieczka do Łomży. Celem wycieczki było uczestnictwo w Forum pt. "Edukacja-Promocja-Przedsiębiorczość. Uczestnikami wycieczki były dwie klasy: pierwsza i druga Technikum uczące się w zawodzie technik technologii żywności pod nadzorem nauczycieli przedmiotów zawodowych Marka Piórkowskiego i Justyny Kłos. Forum zostało zorganizowane przez Instytut Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, wraz z Podlaską Izbą Rolniczą oraz Krajową Siecią Obszarów Wiejskich.

  • forum (01)

I sesję Forum poprowadził pan Jan Zwoliński Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pt. Systemy Jakości Żywności, Gwarancją Tradycji – Unijne i Krajowe Systemy Jakości Żywności ze szczególnym uwzględnieniem Systemu "Jakość Tradycja". Kolejną sesję poprowadziła dr inż. Jolanta Sienkiewicz pt. "Żywność w życiu człowieka" oraz Trener Biznesu pan Piotr Stroczkowski pt. "Uwierz w siebie". II sesja zakończyła się dyskusją.

W trakcie Forum zorganizowano konkurs dla szkół gastronomicznych, przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych oraz przedsiębiorców sektora rolno – spożywczego. Celem konkursu było przede wszystkim promocja kultury  i tradycji Podlasia, popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowanych według tradycyjnych przepisów. Konkurs był również przyczynkiem do odtwarzania i modyfikacji starych zapomnianych receptur, które po nadaniu odpowiedniej formy i wykorzystaniu nowoczesnych technik kulinarnych - pozyskały nowy blask.

Atrakcjami całego spotkania były pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu znanych mistrzów kuchni, prezentacja innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla nowoczesnej kuchni oraz ekspozycje przedstawicieli restauracji, przedstawicieli firm gastronomicznych, gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych.

Forum zakończyło się Prezentacją Tematyczną Wojciecha Harapkiewicza pt. ,"Nowoczesna kuchnia Polska oraz kuchnia Fuzion, elementy kuchni molekularnej oraz nowoczesne techniki gotowania".

 Marek Piórkowski

Dodatkowe

szkola-00.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji