Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Konkurs Kulinarny

Konkurs Kulinarny

Ziemniak – smak tradycji

18 października 2016 roku w Zespole Szkół Powiatowych w Baranowie został zorganizowany przez Pana Marka Piórkowskiego konkurs dla uczniów technikum technologii żywności pt. Ziemniak – smak tradycji.

Uczniowie przygotowali sami receptury kulinarne, w której podstawowym składnikiem były ziemniaki.  Przygotowane receptury i gotowe dania były oceniane przez komisję Pana Janusza Obrębskiego, Panią Jolantę Stolarczyk, Panią Bogumiłę Dawid i Pana Marka Piórkowskiego. Jury degustacyjne i techniczne oceniało m in. wygląd, kreatywność, estetykę podania, dobór składników, smak gotowych potraw, przygotowanie stanowiska pracy, czystość na stanowisku pracy, profesjonalizm pracy, użycie technik kulinarnych i odpowiedniego sprzętu oraz wygląd stanowiska po zakończeniu pracy.

Dania gotowe z ziemniaków były różne i wyjątkowe. Uczniowie wykonali potrawy fachowo i wszystkie dania zasługiwały na medal. Pierwsze miejsce zajęło danie – Rolada z ziemniaków z farszem pieczarkowym zawinięta w waflach podana z duszonymi żeberkami i sałatką warzywną z roszponką przygotowana przez Paulinę Sęder, Martę Ambroziak, Krystiana Sypniewskiego. Drugie miejsce zajęło danie – Pyzy z  mięsem z sosem pomidorowym podane na świeżych warzywach wykonane przez Gabrielę Krajewską, Monikę Koziatek, Edytę Orzeł i Szymona Boczka.

         Wszystkie prace wykonane przez uczniów zostały odpowiednio nagrodzone. Na koniec były podziękowania za współprace dla komisji oraz gromkie brawa i uznania dla wszystkich uczniów biorących udział w konkursie.

 

Marek Piórkowski

  • konkurs (01)

Dodatkowe

szkola-04.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji