Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Konferencja - produkcja mleka

15 kwietnia 2014r. uczniowie klas I i II Technikum – technik agrobiznesu wzięli udział w konferencji naukowej „Możliwości zwiększenia produkcji mleka w powiecie ostrołęckim”. Organizatorem spotkania było Starostwo Powiatowe w Ostrołęce, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział w Ostrołęce oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Ostrołęce. Konferencja odbyła się w Gminnym Ośrodku Kultury w Baranowie.

Program konferencji był bardzo różnorodny i obejmował następujące tematy:

1. „Wpływ agrotechniki i doboru mieszańców kukurydzy na jakość masy kiszonkowej” - mgr inż. Stefan Wysocki – KWS Polska Sp. z o.o.

2. „Jakość pasz objętościowych – kluczowe znaczenie w żywieniu krów w warunkach intensywnej produkcji mleka” – dr inż. Dariusz Minakowski – UWM w Olsztynie.

3. „Najważniejsze schorzenia bydła” – dr Roman Jędryczko – Weterynaryjne Laboratorium Diagnostyczne w Czerwinie.

4. „Wymogi weterynaryjne obowiązujące w gospodarstwach mleczarskich zgodnie z prawem krajowym i Unii Europejskiej” – Iwona Grochocka – Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Ostrołęce

5. „ PROW na lata 2014-2020 możliwości inwestycyjne w gospodarstwach mleczarskich” –

mgr Grzegorz Zacharek - Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział w Ostrołęce

6. „ Płatności obszarowe w 2014 roku” – mgr inż. Krzysztof Bałdyga – Powiatowe Biuro Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Ostrołęce.

Konferencja dostarczyła uczestnikom wielu informacji na temat żywienia bydła, wymogów weterynaryjnych oraz możliwości inwestycyjnych w gospodarstwach rolnych.

Bogumiła Dawid

  • konferencja (1)

Dodatkowe

szkola-01.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji