Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Szkolenie z zasad GMP/GHP

Uczniowie klasy pierwszej i drugiej Technikum uczący się w zawodzie technik technologii żywności uczestniczyli dziś w szkoleniu "Wymagania sanitarne w gospodarstwie agroturystycznym, bezpieczeństwo żywności i żywienia gości, zasady GMP/ GHP." Na szkolenie w GOKSiR zaprosiła nas pani Danuta Tyc z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego TZD Ostrołęka. Pan Grzegorz Zacharek poprowadził wykład, który przybliżył uczestnikom zagadnienia związane z higieną w gospodarstwie agroturystycznym, a także w zakładzie produkcyjnym. Wyjaśnił jak powinna wyglądać kuchnia w gospodarstwie agroturystycznym, w której według zasad dobrej praktyki higienicznej drogi "czyste" nie mogą krzyżować się z drogami "brudnymi". Omówił także działania, jakie muszą być podjęte, aby zapewnić jakość zdrowotną przygotowywanych posiłków, bez obawy narażenia na przypadkowe zatrucie pokarmowe.

  • GMP (01)

Dodatkowe

szkola-02.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji