Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Studniówka 2014

W sobotę 18 stycznia uczniowie i słuchacze Zespołu  Szkół Powiatowych w Baranowie bawili się na balu studniówkowym. Bal odbył się Gminnym Ośrodku Kultury Sportu i Rekreacji  w Baranowie. Po powitaniu przez prowadzących: Karolinę Deptułę i Kamila Koziatka - uczniów klasy IV technikum – technik agrobiznesu, słuchaczy klasy III liceum ogólnokształcącego dla dorosłych,  grona pedagogicznego oraz rodziców, uczniowie zatańczyli poloneza. Kilka ciepłych słów do zgromadzonych a szczególnie do uczniów i słuchaczy skierował dyrektor szkoły.

Anna Jurczak

  • studniowka (1)

Jasełka

20 grudnia w naszej szkole odbyły się Jasełka.

  • jaselka (1)

Olimpiada wiedzy o żywności i żywieniu

Eliminacje okręgowe XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU 10 stycznia 2014 roku odbyły się eliminacje okręgowe XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem etapu okręgowego był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów Wojciech Pijanowski i Natalia Tańska , którzy zdobyli na etapie szkolnym najwięcej punktów. Motywem przewodnim Olimpiady było ,,Żywienie u progu i u schyłku życia”. Uroczystość rozpoczęła się powitaniem uczestników Olimpiady przez Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Panią mgr inż. Jolantę Litniewską. Następnie Wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych zapoznała uczestników z programem eliminacji, natomiast Przewodnicząca Komisji Okręgowej Pani dr Elżbieta Wierzbicka przedstawiła skład Okręgowej Komisji na podstawie losowania. Członkiem Komisji był nauczyciel Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie mgr inż. Marek Piórkowski . W Olimpiadzie brało udział siedemdziesięciu uczniów z województwa Mazowieckiego. Młodzież zmagała się z bardzo obszernym i wymagającym fachowej wiedzy testem. Ich umiejętności oceniała Komisja Okręgowa. Uroczystość zakończyła się ogłoszeniem wyników eliminacji Okręgowych XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, rozdaniem dyplomów i nagród. Pobyt w Zespole Szkół Gastronomicznych uatrakcyjnił pokaz kulinarny i pokaz barmański. Marek Piórkowski

  • olimpiada (01)

Wywiadówka

Spotkanie z rodzicami podsumowujące pierwszy semestr  roku szkolnego 2013/2014 odbędzie się 27 stycznia (poniedziałek) o godzinie 13:30.

Konkurs Bożonarodzeniowy

„Boże Narodzenie - jego historia i zwyczaje”

Konkurs został zorganizowany w okresie przedświątecznym, kiedy uczniowie żyli już atmosferą świąt. Podjęcie tej tematyki uświadamia młodzieży, że przedświąteczna bieganina, gorączkowe przygotowania i szaleństwo zakupów nie są w tym okresie najważniejsze. Młodzi ludzie, którzy uczestniczą w wigilijnej kolacji podawanej w rodzinnym gronie – mniej lub bardziej świadomie – kultywują polską tradycję, polskie zwyczaje. Niektóre z nich traktowane są jako coś oczywistego, a przecież – choć zmieniają się na przestrzeni wieków, ulegają obcym wpływom – to w swoim charakterze są nieodmiennie polskie. Należy o tym pamiętać

i to eksponować, by mieć świadomość naszej, polskiej odrębności.

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce – Iwona Przybyłek kl. III TA

II miejsce – Wojciech Pijanowski kl. II TTŻ

III miejsce – Milena Prusik kl. III TA.

 Wioletta Czarnowska


  • Konkurs Bożonarodzeniowy (01)

Dodatkowe

szkola-02.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji