Razem na staż +
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 07, grudzień 2018 18:44
„Razem na staż+” – uczniowie ZSP w Baranowie na stażach zagranicznych
Uczniowie Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie wzięli udział w terminie od 04.11.2018 roku do 02.12.2018 roku w stażach zawodowych w Cordobie na południu Hiszpanii w ramach projektu Erasmus. To już kolejna edycja praktyk zawodowych zorganizowanych dla uczniów poza granicami kraju. Wyjazd w ramach projektu „Razem na staż +” był realizowany przez konsorcjum, w skład którego wchodziły Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie - jako lider i wnioskodawca, oraz Zespół Szkół Powiatowych w Myszyńcu, Zespół Szkół Powiatowych w Łysych, Zespół Szkół Powiatowych w Czerwinie – jako członkowie. Łącznie wyjechało około 60 uczniów, w tym z ZSP w Baranowie 18 uczniów (8 w zawodzie technik agrobiznesu i 10 w zawodzie technik technologii żywności). Przed wyjazdem do Andaluzji uczniowie uczestniczyli w zajęciach z języka hiszpańskiego oraz zajęciach z przygotowania kulturowo –pedagogicznego, których celem było zapoznanie z kulturą, historią oraz tradycjami kraju słynącego z flamenco i corridy. W ramach projektu uczniowie mieli zapewniony bezpłatny transport na lotnisko, przelot samolotem do Madrytu, transfer z Madrytu do Cordoby, zakwaterowanie, ubezpieczenie oraz kieszonkowe. W projekcie uwzględniono również wycieczki do Malagi i Grenady, która słynie z Alhambry – twierdzy mauretańskich kalifów. Dla uczestników staży przygotowano na miejscu także program kulturowy, podczas którego mogli zapoznać się z zabytkami Cordoby. Najważniejsze z nich to: Alcazar – twierdza z czasów dominacji arabskiej na półwyspie iberyjskim, Mezquita – meczet z VIII w. przebudowany na katedrę rzymsko-katolicką po odbiciu Cordoby z rąk Maurów. Ponadto młodzież miała możliwość zobaczyć charakterystyczne miejsca typu: Palacio Viana, Julio Romero de Torres Museum, Museum of Fine Arts, Archeological Musem, Bullfighting Museum. Praktyki zorganizowane były w piekarniach, cukerniach, zakładach przetwórstwa spożywczego, gospodarstwach rolnych specjalistycznych i ekologicznych. Na zakończenie stażu uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności w języku angielskim i polskim. Podsumowanie projektu dla wszystkich uczestników i społeczności lokalnej zostanie zorganizowane w kwietniu. Łącznie z tej formy praktyk skorzystało już ponad 100 uczniów tej placówki. Wszyscy są zadowoleni z pobytu, co sprawia że szkoła będzie aplikowała o kolejny projekt w nowej edycji erasmusa.
Projekty
Dodatkowe
Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02