Olimpiada
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 26, styczeń 2016 15:09
Eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu
11 stycznia 2016 roku odbyły się eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem etapu okręgowego był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice Klaudia Weronika Grzyb klasa III Technikum technologii żywności i Gabriela Krajewska klasa II Technikum technologii żywności, które zdobyli na etapie szkolnym najwięcej punktów. Tematyką wiodącą tej edycji była ,,Żywność prozdrowotna”. Uroczystość rozpoczęła się powitaniem uczestników Olimpiady przez panią Jolantę Litniewską Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych. Program eliminacji przedstawiała pani Marzena Cieślak Wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych. Następnie Przewodnicząca Komisji Okręgowej Elżbieta Wierzbicka przedstawiła skład członków komisji.
W Olimpiadzie brało udział osiemdziesięciu uczniów z województwa Mazowieckiego. Uczniowie pisali test – 70 pytań zamkniętych, gdzie można było uzyskać 100 punktów. Ich umiejętności oceniała Komisja Okręgowa.
W programie eliminacji okręgowych, był pokaz kulinarny przygotowany przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych przygotowali dla wszystkich przybyłych gości i uczestników pokazowy obiad. W sali konferencyjnej przedstawiono wykłady przedstawicieli Wydziału Nauk o Żywności Człowieka i Konsumpcji SGGW - ,,Żywność prozdrowotna – teraźniejszość i przyszłość” dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy, ,,Kuchnia molekularna jako przykład ewolucji sztuki kulinarnej” mgr inż. Artur Głuchowski, prezentacja wydziału.
Uroczystość zakończyła się ogłoszeniem wyników eliminacji Okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, rozdaniem dyplomów i nagród.
Marek Piórkowski
Projekty
Dodatkowe
Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02