Praktyki w Hiszpanii
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 19, listopad 2015 09:52
8 listopada br. uczniowie naszej szkoły wspólnie z opiekunami wylecieli do Granady, malowniczego miasta położonego w regionie Anadaluzja w Hiszpanii. Celem wyjazdu jest uczestnictwo w stażach zawodowych realizowanych w ramach programu Erasmus+. Wyjazd został zorganizowany dzięki środkom z Unii Europejskiej. 13 uczniów technikum (technik agrobiznesu) i 10 (technik technologii żywności) odbywa 4-tygodniowe staże w gospodarstwach rolnych, piekarniach i cukierniach.
Uczniowie, dzięki stażom w Hiszpanii, mogą przede wszystkim sprawdzić się w samodzielnym, dorosłym życiu. Ponadto rozwijają swoje umiejętności językowe, poznają nowe obyczaje, kształtują w sobie otwartość i wrażliwość międzykulturową, przeżywają pierwsze doświadczenia zawodowe. Poznają również, jakie wymagania stawia się pracownikom za granicą.
Uczestnicy wyjazdu mają zapewnione zakwaterowanie z całodziennym wyżywieniem, przeloty, dojazdy do miejsc praktyk, ubezpieczenia, kieszonkowe oraz bogaty program kulturowy - wycieczki do najpiękniejszych miast w regionie Andaluzja, np. do Sevilli, Malagi, Kordoby, a także częste wyjścia z przewodnikiem po Granadzie, która jest jedną z najważniejszych miejscowości turystycznych w Hiszpanii. Słynie z pięknego położenia, licznych zabytków i niezapomnianych krajobrazów.
Kolejny wyjazd uczniów ZSP planowany jest w styczniu 2016r. do Kordoby, która jest główną siedzibą partnera hiszpańskiego "Europroyectos". Uczestnicy obecnie trwającego stażu w Granadzie z pewnością przywiozą ze sobą bagaż pozytywnych wrażeń i przekażą swój entuzjazm kolegom i koleżankom zainteresowanym odbywaniem staży w Kordobie.
Olga Świder, Jolanta Grzyb
Projekty
Dodatkowe
Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02