Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Mikołajki

Jak co roku, tak i tym razem do naszej szkoły zawitał Święty Mikołaj. W asyście Śnieżynek rozdawał cukierki. To dobry znak, ponieważ świadczy o tym, że uczniowie byli przez cały rok grzeczni.

Mikołajki – to zeświecczona nazwa dnia Świętego Mikołaja (biskupa Mikołaja z Miry), obchodzonego w Polsce 6 grudnia. W dniu tym Święty Mikołaj (właściwie osoba przebrana za niego) przynosi drobne upominki, słodycze lub małe zabawki.

Wioletta Czarnowska

 

  • mikolajki

Pomagamy porzuconym zwierzętom

5.12.2013r. uczniowie z Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie odwiedzili schronisko dla bezdomnych zwierząt w Kruszewie. Z inicjatywy pani Wioletty Czarnowskiej Samorząd Uczniowski przeprowadził akcję pomocy porzuconym zwierzętom, w którą aktywnie włączyła się młodzież ze wszystkich klas. Uczniowie Mariusz Prusik i Artur Wieczorek wykonali budy dla psów. Zawieźliśmy też do schroniska 65 kg suchej karmy dla psów i 8 kg karmy dla kotów. Mogliśmy w ten sposób pomóc w przetrwaniu zimy pieskom, które obecnie przebywają w schronisku.

Trudno znaleźć wierniejszego towarzysza niż pies i bardziej intrygujące stworzenie niż kot. Musimy zrozumieć, że zwierzę nie jest rzeczą, którą można wziąć lub wyrzucić. Ono ma prawdziwe uczucia, prawdziwie kocha, boi się czy cieszy. I na to właśnie warto uwrażliwić młodzież, a jednocześnie zaktywizować ją do niesienia pomocy. Młodym ludziom czasem wystarczy poddać pomysł, a chętnie angażują się w jego realizację. Spotkanie ze zwierzętami wywarło na uczniach duże wrażenie. Spojrzenie smutnych oczu psa ze schroniska zapamiętuje się na długo.

 Wioletta Czarnowska


  • schronisko (01)

Czas na nas

"Czas na nas" – kompetentny nauczyciel zawodu

 Tym cytatem nauczyciele przedmiotów zawodowych  Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie kierowali się uczestnicząc w projekcie – praktyki dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu. Projekt został zorganizowany przez Mazowiecką Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości pod nadzorem Ośrodka Rozwoju Edukacji w Warszawie. Uczestnikami projektu było trzech nauczycieli przedmiotów zawodowych Marek Piórkowski, Justyna Kłos i Bogumiła Dawid.

Nauczyciele biorący udział w projekcie mieli na celu podniesienie kompetencji oraz aktualizację wiedzy poprzez realizację projektów doskonalenia zawodowego w wiodących i innowacyjnych przedsiębiorstwach. W realizacji praktyk pomogła ,,Sezam” z siedzibą w Baranowie. Właściciel piekarni, Pan Edward Włodarczyk zaprezentował  najnowsze techniki i technologie produkcji wyrobów piekarskich. Dzięki projektowi nauczyciele zdobyli dodatkowe, cenne doświadczenie i wiedzę w branży, dzięki czemu mogą wyjść naprzeciw oczekiwaniom uczniów oraz sprostać nowym wymaganiom kształcenia.

Projekt przyczynił się do nawiązania stałej współpracy między szkołą i piekarnią Sezam. Przedsiębiorstwo ma realny wpływ na edukację przyszłej kadry pracowniczej, poprzez możliwość bezpośredniej współpracy z nauczycielami zawodu.

  • praktyka (01)

Tworzenie szlaków kulinarnych

6 grudnia w Gminnym Ośrodku Kultury Sportu i Rekreacji w Baranowie odbyła się konferencja pt. "Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Spotkanie zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Gminę Baranowo.

            Konferencję oficjalnie otworzył wójt Gminy Baranowo Henryk Toryfter. To uroczyste spotkanie uświetniło wielu zaproszonych gości z Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Oddziału Doradztwa Rolniczego w Ostrołęce oraz regionalni przedstawiciele Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz uczniowie Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie. Konferencję poprowadził Piotr Dominik lektor Wyższej Szkoły Almamer w Warszawie oraz Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

  • dziedzictwo (01)

Czytaj więcej: Tworzenie szlaków kulinarnych

Jak żyć długo i zdrowo

03.12.2013r. w Zespole Szkół Powiatowych w Goworowie odbył się finał konkursu "Jak żyć długo i zdrowo". Konkurs adresowany był do uczniów szkół gimnazjalnych i szkół ponadgimnazjalnych z terenu powiatu ostrołęckiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum: Iwona Przybyłek - klasa III, Wojciech Pijanowski - klasa II i Grzegorz Ambo - klasa I, którzy na konkurs wybrali się z nauczycielką technologii żywności, panią Justyną Kłos.

Celem konkursu jest wykształcenie wśród młodzieży szkolnej świadomości, że nie leczenie, lecz profilaktyka jest najlepszym sposobem na poprawę zdrowotności społeczeństwa.

  • dbam_o_zdrowie (1)

Indywidualni zwycięzcy zostali nagrodzeni tabletami ufundowanymi przez starostwo powiatowe. Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki sfinansowane przez Radę Rodziców.

Pytania konkursowe dotyczyły następujących zagadnień :
- zasad zdrowego żywienia
- klasyfikacji chemicznych składników pożywienia
- klasyfikacji chorób cywilizacyjnych i społecznych
- znaczenia aktywności ruchowej dla zdrowia człowieka
- wartości odżywczej produktów spożywczych
- roli żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób.

Dodatkowe

szkola-00.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji