Mikołajki
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 07, styczeń 2014 17:06
Jak co roku, tak i tym razem do naszej szkoły zawitał Święty Mikołaj. W asyście Śnieżynek rozdawał cukierki. To dobry znak, ponieważ świadczy o tym, że uczniowie byli przez cały rok grzeczni.
Mikołajki – to zeświecczona nazwa dnia Świętego Mikołaja (biskupa Mikołaja z Miry), obchodzonego w Polsce 6 grudnia. W dniu tym Święty Mikołaj (właściwie osoba przebrana za niego) przynosi drobne upominki, słodycze lub małe zabawki.
Wioletta Czarnowska
Pomagamy porzuconym zwierzętom
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 07, styczeń 2014 17:02
5.12.2013r. uczniowie z Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie odwiedzili schronisko dla bezdomnych zwierząt w Kruszewie. Z inicjatywy pani Wioletty Czarnowskiej Samorząd Uczniowski przeprowadził akcję pomocy porzuconym zwierzętom, w którą aktywnie włączyła się młodzież ze wszystkich klas. Uczniowie Mariusz Prusik i Artur Wieczorek wykonali budy dla psów. Zawieźliśmy też do schroniska 65 kg suchej karmy dla psów i 8 kg karmy dla kotów. Mogliśmy w ten sposób pomóc w przetrwaniu zimy pieskom, które obecnie przebywają w schronisku.
Trudno znaleźć wierniejszego towarzysza niż pies i bardziej intrygujące stworzenie niż kot. Musimy zrozumieć, że zwierzę nie jest rzeczą, którą można wziąć lub wyrzucić. Ono ma prawdziwe uczucia, prawdziwie kocha, boi się czy cieszy. I na to właśnie warto uwrażliwić młodzież, a jednocześnie zaktywizować ją do niesienia pomocy. Młodym ludziom czasem wystarczy poddać pomysł, a chętnie angażują się w jego realizację. Spotkanie ze zwierzętami wywarło na uczniach duże wrażenie. Spojrzenie smutnych oczu psa ze schroniska zapamiętuje się na długo.
Wioletta Czarnowska
Czas na nas
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 10, grudzień 2013 17:14
"Czas na nas" – kompetentny nauczyciel zawodu
Tym cytatem nauczyciele przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie kierowali się uczestnicząc w projekcie – praktyki dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu. Projekt został zorganizowany przez Mazowiecką Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości pod nadzorem Ośrodka Rozwoju Edukacji w Warszawie. Uczestnikami projektu było trzech nauczycieli przedmiotów zawodowych Marek Piórkowski, Justyna Kłos i Bogumiła Dawid.
Nauczyciele biorący udział w projekcie mieli na celu podniesienie kompetencji oraz aktualizację wiedzy poprzez realizację projektów doskonalenia zawodowego w wiodących i innowacyjnych przedsiębiorstwach. W realizacji praktyk pomogła ,,Sezam” z siedzibą w Baranowie. Właściciel piekarni, Pan Edward Włodarczyk zaprezentował najnowsze techniki i technologie produkcji wyrobów piekarskich. Dzięki projektowi nauczyciele zdobyli dodatkowe, cenne doświadczenie i wiedzę w branży, dzięki czemu mogą wyjść naprzeciw oczekiwaniom uczniów oraz sprostać nowym wymaganiom kształcenia.
Projekt przyczynił się do nawiązania stałej współpracy między szkołą i piekarnią Sezam. Przedsiębiorstwo ma realny wpływ na edukację przyszłej kadry pracowniczej, poprzez możliwość bezpośredniej współpracy z nauczycielami zawodu.
Tworzenie szlaków kulinarnych
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 20, grudzień 2013 09:43
6 grudnia w Gminnym Ośrodku Kultury Sportu i Rekreacji w Baranowie odbyła się konferencja pt. "Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Spotkanie zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Gminę Baranowo.
Konferencję oficjalnie otworzył wójt Gminy Baranowo Henryk Toryfter. To uroczyste spotkanie uświetniło wielu zaproszonych gości z Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Oddziału Doradztwa Rolniczego w Ostrołęce oraz regionalni przedstawiciele Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz uczniowie Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie. Konferencję poprowadził Piotr Dominik lektor Wyższej Szkoły Almamer w Warszawie oraz Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Jak żyć długo i zdrowo
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 05, grudzień 2013 20:18
03.12.2013r. w Zespole Szkół Powiatowych w Goworowie odbył się finał konkursu "Jak żyć długo i zdrowo". Konkurs adresowany był do uczniów szkół gimnazjalnych i szkół ponadgimnazjalnych z terenu powiatu ostrołęckiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum: Iwona Przybyłek - klasa III, Wojciech Pijanowski - klasa II i Grzegorz Ambo - klasa I, którzy na konkurs wybrali się z nauczycielką technologii żywności, panią Justyną Kłos.
Celem konkursu jest wykształcenie wśród młodzieży szkolnej świadomości, że nie leczenie, lecz profilaktyka jest najlepszym sposobem na poprawę zdrowotności społeczeństwa.
Indywidualni zwycięzcy zostali nagrodzeni tabletami ufundowanymi przez starostwo powiatowe. Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki sfinansowane przez Radę Rodziców.
Pytania konkursowe dotyczyły następujących zagadnień :
- zasad zdrowego żywienia
- klasyfikacji chemicznych składników pożywienia
- klasyfikacji chorób cywilizacyjnych i społecznych
- znaczenia aktywności ruchowej dla zdrowia człowieka
- wartości odżywczej produktów spożywczych
- roli żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób.
Więcej artykułów…
Projekty
Dodatkowe
Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02