Forum
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 25, październik 2013 16:41
23 października 2013 roku odbyła się wycieczka do Łomży. Celem wycieczki było uczestnictwo w Forum pt. "Edukacja-Promocja-Przedsiębiorczość. Uczestnikami wycieczki były dwie klasy: pierwsza i druga Technikum uczące się w zawodzie technik technologii żywności pod nadzorem nauczycieli przedmiotów zawodowych Marka Piórkowskiego i Justyny Kłos. Forum zostało zorganizowane przez Instytut Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, wraz z Podlaską Izbą Rolniczą oraz Krajową Siecią Obszarów Wiejskich.
I sesję Forum poprowadził pan Jan Zwoliński Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pt. Systemy Jakości Żywności, Gwarancją Tradycji – Unijne i Krajowe Systemy Jakości Żywności ze szczególnym uwzględnieniem Systemu "Jakość Tradycja". Kolejną sesję poprowadziła dr inż. Jolanta Sienkiewicz pt. "Żywność w życiu człowieka" oraz Trener Biznesu pan Piotr Stroczkowski pt. "Uwierz w siebie". II sesja zakończyła się dyskusją.
W trakcie Forum zorganizowano konkurs dla szkół gastronomicznych, przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych oraz przedsiębiorców sektora rolno – spożywczego. Celem konkursu było przede wszystkim promocja kultury i tradycji Podlasia, popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowanych według tradycyjnych przepisów. Konkurs był również przyczynkiem do odtwarzania i modyfikacji starych zapomnianych receptur, które po nadaniu odpowiedniej formy i wykorzystaniu nowoczesnych technik kulinarnych - pozyskały nowy blask.
Atrakcjami całego spotkania były pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu znanych mistrzów kuchni, prezentacja innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla nowoczesnej kuchni oraz ekspozycje przedstawicieli restauracji, przedstawicieli firm gastronomicznych, gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych.
Forum zakończyło się Prezentacją Tematyczną Wojciecha Harapkiewicza pt. ,"Nowoczesna kuchnia Polska oraz kuchnia Fuzion, elementy kuchni molekularnej oraz nowoczesne techniki gotowania".
Marek Piórkowski
Projekty
Dodatkowe
Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02