Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Targi Warsaw Gastro Show

Targi Warsaw Gastro Show 2016

27 października 2016 w Zespole Szkól Powiatowych w Baranowie został zorganizowany przez Pana Marka Piórkowskiego wyjazd na Targi Warsaw Gastro Show 2016 dla uczniów tejże szkoły. Widowisko miało miejsce w miejscowości Nadarzyn w największej Hali Widowiskowej PTAK WARSAW EXPO. Na targi wyjechało 51 osób pod opieką Pana Marka Piórkowskiego, Pani Bogumiły Dawid, Pani Jolanty Grzyb.

 Cały program wydarzeń był skierowany do uczniów  i nauczycieli szkół gastronomicznych i hotelarskich. Wykłady i prelekcje, prowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej w Strefie Ucznia. Zostały omówione następujące tematy tj.

a)      Dietetyka jako nauka przyszłości

b)      Innowacyjne formy promocji w gastronomii

c)       Wykorzystanie ziół w kuchni

d)      Systemy informatyczne dla gastronomi – praktyczne wskazówki

e)      Wykorzystanie urządzeń wielofunkcyjnych w kuchni restauracyjnej

f)       Omówienie zasad działania i możliwości pieców konwekcyjno – parowych

g)      Herbata – właściwości i rodzaje, a także jej zastosowanie w kuchni

h)      Strefa burgera

Oprócz wykładów informacyjnych uczniowie korzystali z możliwości uczestniczenia w praktycznych atrakcjach warsztatach np.

a)      Puchar Polski Szkół Gastronomicznych 2016 – Uczeń na medal

b)      Najlepsze palarnie kawy prezentowały kawę najwyższej jakości

c)       Pokaz rozbioru tuńczyka błękitnopłetwowego

d)      Pokaz przygotowania dań z baraniny Bartka Wiesiaka

e)      Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika – Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów

f)       Pokazy oraz warsztaty przygotowania sushi

g)      Konkurs na najlepsza Restaurację

Stoiska reklamowały produkty gałęzi przemysłu spożywczego m in. przemysł mięsny, mleczarski, piekarniczy, cukierniczy, napoi bezalkoholowych jak i alkoholowych itp. Była możliwość degustacji oraz zakupienia odpowiedniego asortymentu.

Młodzież miała możliwość poznania od podstaw surowce, półprodukty oraz gotowe wyroby prezentowane przez stoiska przemysłu spożywczego. Uczniowie mieli możliwość zapoznania jak funkcjonuje branża gastronomiczna oraz branża hotelarska. Wyjazd przyczynił się do zwiększenia wiedzy oraz zdobycia nowych doświadczeń rozwojowych w kształtowaniu zawodu technik technologii żywności.

Marek Piórkowski

  • Targi (01)

Dodatkowe

szkola-05.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji