Tworzenie szlaków kulinarnych
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 20, grudzień 2013 09:43
6 grudnia w Gminnym Ośrodku Kultury Sportu i Rekreacji w Baranowie odbyła się konferencja pt. "Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Spotkanie zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Gminę Baranowo.
Konferencję oficjalnie otworzył wójt Gminy Baranowo Henryk Toryfter. To uroczyste spotkanie uświetniło wielu zaproszonych gości z Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Oddziału Doradztwa Rolniczego w Ostrołęce oraz regionalni przedstawiciele Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz uczniowie Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie. Konferencję poprowadził Piotr Dominik lektor Wyższej Szkoły Almamer w Warszawie oraz Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Celem konferencji była edukacja oraz zaprezentowanie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Pyzatym spotkanie było przekazaniem oraz uświadomieniem młodzieży oraz osób uczestniczących jak tworzenie szlaków kulinarnych ma wpływ na zwiększenie atrakcyjności turystycznej regionu.
Według Piotra Dominika tworzenie szlaków kulinarnych w regionie zwiększa jego atrakcyjność. Wiąże się z tym większa ilość turystów odwiedzających nasz region oraz kultywowanie tradycji. Następnym ważnym aspektem była prezentacja Listy Produktów Tradycyjnych. Całe spotkanie zakończono dyskusją oraz degustacją produktów regionalnych.
Konferencja miała wielkie znaczenie oraz ogromy przekaz dla młodzieży szkolnej oraz uczestników spotkania. Przedstawiciele regionalni Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze znacząco stwierdzili, że kultywowanie tradycji regionalnych i tworzenie szlaków kulinarnych powinno być kultywowane już na etapie edukacji szkolnej, co miało by istotny wpływ na atrakcyjność oraz konkurencyjność naszego regionu.
Marek Piórkowski
Projekty
Dodatkowe
Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02