Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Staże zawodowe bez granic +

Uczniowie Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie kolejny już raz gościli w Hiszpanii, w dniach 20.11. – 18.12.2016 r.  Celem wyjazdu było odbycie miesięcznych staży u pracodawców oraz poznanie kultury, zwyczajów, zabytków tego pięknego kraju. Uczniowie, wraz z opiekunami, mieszkali w Kordobie. Tam też odbywali staże. Miejsca praktyk dobrano ściśle do zawodów, w których kształcą się uczniowie: technik technologii żywności oraz technik agrobiznesu. Dzięki temu uczniowie mogli poznać specyfikę pracy w gospodarstwie edukacyjno-ekologicznym, piekarniach i cukierniach. W czasie wolnym zostały zorganizowane dwie jednodniowe wycieczki do Malagi i Granady. W każdym tygodniu przynajmniej trzy popołudnia były poświęcone zwiedzaniu miasta i poznawaniu kultury kraju przyjmującego. Przed wyjazdem uczniowie uczestniczyli w zajęciach z języka hiszpańskiego oraz z przygotowania kulturowego. Opiekunami tej edycji byli: Bogumiła Dawid, Renata Orzoł, Adam Płoski, Janusz Obrębski. Kolejny wyjazd już w lutym 2017r.

  • Hiszpania (01)

Centralne Targi Rolnicze

Centralne Targi Rolnicze – Nadarzyn 2016 25 listopada 2016 roku w Zespole Szkół Powiatowych w Baranowie został zorganizowany przez Pana Marka Piórkowskiego wyjazd na Centralne Targi Rolnicze dla uczniów tejże szkoły. Wydarzenie miało miejsce w Nadarzynie koło Warszawy w największej Hali Widowiskowej PTAK WARSAW EXPO. Na Targi wyjechało 43 osoby. Wycieczka miała charakter przedmiotowy, a jej głównym celem było uzupełnienie podstawy programowej. Całe targi trwały trzy dni piątek – sobota – niedziela. Program wydarzeń był skierowany w szczególności dla rolników tych indywidualnych jak i tych przyszłych uczniów technikum agrobiznesu. Wykłady i prelekcje prowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii rolniczych w Strefie informatycznej. Dotyczyły m in. • Forum sektora wołowiny zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego • Logistics Summit Poland 2016 zorganizowane przez portal Pracuj w Logistyce • ,,Konkurencja i współpraca w łańcuchach dostaw żywności” – Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji • ,,Innowacje dla rolnictwa” – organizator Krajowa Rada Izb Rolniczych • Forum branży drobiarskiej – Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu • ,,Aktualna wartość wieprzowiny” Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS Targi były bogato wyposażone w park maszynowy różnych producentów. Możliwość konsultacji z przedstawicielami handlowymi pozwoliła uczniom na uświadomienie realności funkcjonowania nowoczesnych technik oraz technologii produkcji rolniczych. Poza maszynami producenci przedstawili na wystawach szeroki wachlarz gatunków zwierząt gospodarskich. Rolnictwo to szeroko rozwinięty sektor przemysłu spożywczego. Na targach wiele przedsiębiorstw produkujących żywność miała możliwość przestawienia swojej oferty handlowej. W targach wzięło udział wiele instytucji wspierających sektor rolniczy i spożywczy m in. Związki Producentów, Krajowa Izba Rolnicza, Ośrodki Doradztwa Rolniczego, AR i MR, Agencja Rynku Rolnego, Stowarzyszenia oraz Koła Gospodyń Wiejskich itp. Całą uroczystość uświetniły pokazy oraz występy zespołów folklorystycznych m in. Zespół Pieśni i Tańca MAZOWSZE, W trakcie godzin otwarcia ekspozycji: degustacje, prezentacje stołów bożonarodzeniowych oraz koncerty zorganizowane przez Koła Gospodyń Wiejskich

Marek Piórkowski

  • Targi (01)

Konkurs Kulinarny

Konkurs Kulinarny

Ziemniak – smak tradycji

18 października 2016 roku w Zespole Szkół Powiatowych w Baranowie został zorganizowany przez Pana Marka Piórkowskiego konkurs dla uczniów technikum technologii żywności pt. Ziemniak – smak tradycji.

Uczniowie przygotowali sami receptury kulinarne, w której podstawowym składnikiem były ziemniaki.  Przygotowane receptury i gotowe dania były oceniane przez komisję Pana Janusza Obrębskiego, Panią Jolantę Stolarczyk, Panią Bogumiłę Dawid i Pana Marka Piórkowskiego. Jury degustacyjne i techniczne oceniało m in. wygląd, kreatywność, estetykę podania, dobór składników, smak gotowych potraw, przygotowanie stanowiska pracy, czystość na stanowisku pracy, profesjonalizm pracy, użycie technik kulinarnych i odpowiedniego sprzętu oraz wygląd stanowiska po zakończeniu pracy.

Dania gotowe z ziemniaków były różne i wyjątkowe. Uczniowie wykonali potrawy fachowo i wszystkie dania zasługiwały na medal. Pierwsze miejsce zajęło danie – Rolada z ziemniaków z farszem pieczarkowym zawinięta w waflach podana z duszonymi żeberkami i sałatką warzywną z roszponką przygotowana przez Paulinę Sęder, Martę Ambroziak, Krystiana Sypniewskiego. Drugie miejsce zajęło danie – Pyzy z  mięsem z sosem pomidorowym podane na świeżych warzywach wykonane przez Gabrielę Krajewską, Monikę Koziatek, Edytę Orzeł i Szymona Boczka.

         Wszystkie prace wykonane przez uczniów zostały odpowiednio nagrodzone. Na koniec były podziękowania za współprace dla komisji oraz gromkie brawa i uznania dla wszystkich uczniów biorących udział w konkursie.

 

Marek Piórkowski

  • konkurs (01)

Targi Warsaw Gastro Show

Targi Warsaw Gastro Show 2016

27 października 2016 w Zespole Szkól Powiatowych w Baranowie został zorganizowany przez Pana Marka Piórkowskiego wyjazd na Targi Warsaw Gastro Show 2016 dla uczniów tejże szkoły. Widowisko miało miejsce w miejscowości Nadarzyn w największej Hali Widowiskowej PTAK WARSAW EXPO. Na targi wyjechało 51 osób pod opieką Pana Marka Piórkowskiego, Pani Bogumiły Dawid, Pani Jolanty Grzyb.

 Cały program wydarzeń był skierowany do uczniów  i nauczycieli szkół gastronomicznych i hotelarskich. Wykłady i prelekcje, prowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej w Strefie Ucznia. Zostały omówione następujące tematy tj.

a)      Dietetyka jako nauka przyszłości

b)      Innowacyjne formy promocji w gastronomii

c)       Wykorzystanie ziół w kuchni

d)      Systemy informatyczne dla gastronomi – praktyczne wskazówki

e)      Wykorzystanie urządzeń wielofunkcyjnych w kuchni restauracyjnej

f)       Omówienie zasad działania i możliwości pieców konwekcyjno – parowych

g)      Herbata – właściwości i rodzaje, a także jej zastosowanie w kuchni

h)      Strefa burgera

Oprócz wykładów informacyjnych uczniowie korzystali z możliwości uczestniczenia w praktycznych atrakcjach warsztatach np.

a)      Puchar Polski Szkół Gastronomicznych 2016 – Uczeń na medal

b)      Najlepsze palarnie kawy prezentowały kawę najwyższej jakości

c)       Pokaz rozbioru tuńczyka błękitnopłetwowego

d)      Pokaz przygotowania dań z baraniny Bartka Wiesiaka

e)      Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika – Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów

f)       Pokazy oraz warsztaty przygotowania sushi

g)      Konkurs na najlepsza Restaurację

Stoiska reklamowały produkty gałęzi przemysłu spożywczego m in. przemysł mięsny, mleczarski, piekarniczy, cukierniczy, napoi bezalkoholowych jak i alkoholowych itp. Była możliwość degustacji oraz zakupienia odpowiedniego asortymentu.

Młodzież miała możliwość poznania od podstaw surowce, półprodukty oraz gotowe wyroby prezentowane przez stoiska przemysłu spożywczego. Uczniowie mieli możliwość zapoznania jak funkcjonuje branża gastronomiczna oraz branża hotelarska. Wyjazd przyczynił się do zwiększenia wiedzy oraz zdobycia nowych doświadczeń rozwojowych w kształtowaniu zawodu technik technologii żywności.

Marek Piórkowski

  • Targi (01)

Święto Edukacji Narodowej

ŚWIĘTO EDUKACJI NARODOWEJ 2016

                W czwartek 13 października br. nasza szkoła świętowała Dzień Edukacji Narodowej, popularnie zwany Dniem Nauczyciela. Prawdziwe Święto Edukacji Narodowej, czyli piątek 14 października, był dniem wolnym od zajęć dydaktyczno-wychowawczych.

                Z tej okazji uczniowie Technikum przygotowali dla swoich nauczycieli humorystyczną akademię. W pierwszej części przedstawienia wystąpili chłopcy z klasy III TTŻ (Szymon Boczek, Dominik Prusik, Radosław Parciak, Damian Pijanowski i Jakub Mydło), rolę narratora czytała Gabriela Krajewska. Aktorzy w przebraniu wcielili się w role pięciu najpopularniejszych typów nauczycieli w naszej szkole. Następnie uczennice klasy III TTŻ  (Marta Ambroziak, Paulina Sęder, Julita Gałązka, Monika Koziatek,  Monika Gorczyca, Monika Koziatek, Karolina Płoska i Patrycja Błędek z kl. II TTŻ) ukazały kilka najzabawniejszych momentów z życia szkoły na poszczególnych lekcjach, odgrywając role wymagających nauczycieli i niesfornych uczniów. Piosenki "Dla nauczyciela" i "Przez ciebie" zaśpiewali Patryk Olender (IV TTŻ) i Patrycja Błędek (II TTŻ). W przygotowaniu akademii uczniom pomagała Pani Olga Świder.

                Na koniec, głos zabrał Pan Dyrektor Janusz Obrębski, który złożył wszystkim życzenia oraz wręczył nagrody pedagogom i pozostałym pracownikom szkoły, dziękując za szczególne osiągnięcia w pracy dydaktyczno-wychowawczej oraz życząc dalszych sukcesów w pracy.

Olga Świder

  • 100_2919

Dodatkowe

szkola-05.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji